Har du tilgang til ripsbær så vil jeg anbefale å lage ripsgelè, det er faktisk ganske enkelt og du trenger ingen saftkoker, kun en stor panne og et klede til å skille saften fra de kokte bærene. Det viktigste er å plukke ripsbærene før de er helt modne, umoden rips inneholder pektin og pektin hjelper geleen til å bli stiv. Ripsgelè er frisk, søt men også syrlig, jeg liker den best på nybakt rundtstykke, men ripsgelè er også godt som tilbehør til viltkjøtt.
PrintRipsgelè
5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
No reviews
- Author: Renate Rust
Ingredients
Scale
- 2 kg rips (bruk de som ikke er helt modne)
- 4 dl vann
- Mengden sukker avhenger av hvor mye ren saft du får, bruk 750 g sukker til 1 liter saft
Instructions
- Kok opp rips sammen med vann, la det små koke til du ser bærene har bitt litt bleke og gitt fra seg farge. Pass på at å ikke koke bærene så mye at de blir most, da vil ikke gelèen bli like klar.
- Sil bærene gjennom et rent klede til at alt saften er ute.
- Ha saften i en kasserolle og tilsett sukker, varm opp og rør til du ser at sukkert er oppløst, la ikke saften koke før sukkert er helt oppløst.
- Skru opp varmen slik saften småkoker, ikke rør etter oppkok. La den få koke i ca 15-20 minutter. Skum av forstiktig av ved å bruke en skje til du får vekk alt skum som legger seg på toppen.
- Ta en gelèprøve for å se om den er stiv nok, gjør dette ved å ta en skje saft på en talleren, når den er kald dra en finger gjennom saften, om saften ikke samler seg er den ferdig.
- Siden gelèen er varm bør glassene de skal over på vare varme og desinfisert, dette gjør du ved å koke opp glassene og ta opp av vannet rett før du har på den varme gelen. Sett på lokk og snu de opp ned slik at all luft blir pressert ut og gelèen blir konservert bedre.