Ripsgelè

ripsgele

Husmor poeng

Min bestemors gamle kokebok som heter husmorboken guidet meg gjennom hvordan jeg skulle lage ripsgelè, og det var ikke så avansert som jeg trodde det skulle være. Tror jeg så fikk noen husmorpoeng da jeg gjennomførte min første gelètest, som jeg besto med glans. Ripsgelèn er frisk, søt men også syrlig, jeg liker den best på nybakt rundtstykke, men ripsgelè er også godt som tilbehør til viltkjøtt.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
ripsgele

Ripsgelè


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Renate Rust

Ingredients

Scale
  • 1 kg rips, bruk de som ikke er helt modne.
  • 2 dl vann
  • 325 g sukker (dette tilpasset til 5 dl saft som jeg fikk av 1 kg rips)

Instructions

  1. Mengden sukker avhenger av hvor mye ren saft du får, regelen er at til en liter ren saft trenger du 750 g sukker.
  2. Bruk nyplukket bær og de bør ikke være helt modne, dette for at bærene da innholder mest pektin som gjør at gelen blir stiv.
  3. Kok opp rips sammen med vann, la det små koke til du ser bærene har bitt litt bleke og gitt fra seg farge. Pass på at ikke koke bærene så mye at de blir most, da vil ikke gelèen bli like klar. 
  4. Sil bærene gjennom et rent klede til at alt saften er ute. 
  5. Ha saften i en kasserolle og tilsett sukker, varm opp og rør til du ser at sukkert er oppløst, la ikke saften koke før sukkert er helt oppløst.
  6. Skru opp varmen slik saften småkoker, ikke rør etter oppkok. La den få koke i ca 15-20 minutter. Skum av forstiktig av ved å bruke en skje til du får vekk alt skum som legger seg på toppen.
  7. Ta en gelèprøve for å se om den er stiv nok, gjør dette ved å ta en skje saft på en talleren, når den er kald dra en finger gjennom saften, om saften ikke samler seg er den ferdig.
  8. Siden gelèen er varm bør glassene de skal over på vare varme og desifisert, dette gjør du ved å koke opp glassene og ta opp av vannet rett før du har på den varme gelen. Sett på lokk og snu de opp ned slik at all luft blir pressert ut og gelèen blir konservert bedre.

ripsgele

ripsgele

Den store gelètesten.

ripsgele

 

fortsatt sulten? her er mer...
Cookie brownie

Nærbilde av en saftig cookie brownie med mørk sjokolade og et hint av Maldon saltflak.

Cookie Brownie med Maldon Saltflak – Den Perfekte Kombinasjonen!

Er du på jakt etter en oppskrift som kombinerer den rike smaken av mørk sjokolade med et hint av salt? Da er disse cookie brownies med Maldon saltflak akkurat det du trenger!

Disse browniesene er perfekt balansert – myke og seige på innsiden, med en deilig sprø kant. Det er noe magisk med den enkle kombinasjonen av mørk sjokolade og et lett dryss med Maldon saltflak. Saltet fremhever den intense sjokoladesmaken og gir et ekstra lag med kompleksitet som gjør disse browniesene helt uimotståelige. (mer…)

Kjøttsuppe med røkt svinekam

Kjøttsuppe med røkt svinekam og rotgrønnsaker som gulrot, potet, sellerirot, og purre.

Klassisk kjøttsuppe med røkt svinekam og rotgrønnsaker

Denne klassiske kjøttsuppen er full av smak fra sesongens beste rotgrønnsaker. Røkt svinekam gir suppen en deilig dybde, mens grønnsakene tilfører friskhet og tekstur. Perfekt for kalde høstdager når du trenger noe som både varmer og metter. Server gjerne med flatbrød eller godt brød for en ekstra god opplevelse. (mer…)

Matpakkebrød i langpanne

Matpakkebrød i langpanne

Enkelt å lage, perfekte til matpakken  

Dette matpakkebrødet er superenkelt å lage, perfekt til travle dager. Du trenger verken å kjevle eller forme brødet – bare klem deigen flat i en langpanne og del opp i ruter. Dette gir myke og luftige brød som er perfekte til matpakken. (mer…)