Husmor poeng
Min bestemors gamle kokebok som heter husmorboken guidet meg gjennom hvordan jeg skulle lage ripsgelè, og det var ikke så avansert som jeg trodde det skulle være. Tror jeg så fikk noen husmorpoeng da jeg gjennomførte min første gelètest, som jeg besto med glans. Ripsgelèn er frisk, søt men også syrlig, jeg liker den best på nybakt rundtstykke, men ripsgelè er også godt som tilbehør til viltkjøtt.
PrintRipsgelè
5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
No reviews
- Author: Renate Rust
Ingredients
Scale
- 1 kg rips, bruk de som ikke er helt modne.
- 2 dl vann
- 325 g sukker (dette tilpasset til 5 dl saft som jeg fikk av 1 kg rips)
Instructions
- Mengden sukker avhenger av hvor mye ren saft du får, regelen er at til en liter ren saft trenger du 750 g sukker.
- Bruk nyplukket bær og de bør ikke være helt modne, dette for at bærene da innholder mest pektin som gjør at gelen blir stiv.
- Kok opp rips sammen med vann, la det små koke til du ser bærene har bitt litt bleke og gitt fra seg farge. Pass på at ikke koke bærene så mye at de blir most, da vil ikke gelèen bli like klar.
- Sil bærene gjennom et rent klede til at alt saften er ute.
- Ha saften i en kasserolle og tilsett sukker, varm opp og rør til du ser at sukkert er oppløst, la ikke saften koke før sukkert er helt oppløst.
- Skru opp varmen slik saften småkoker, ikke rør etter oppkok. La den få koke i ca 15-20 minutter. Skum av forstiktig av ved å bruke en skje til du får vekk alt skum som legger seg på toppen.
- Ta en gelèprøve for å se om den er stiv nok, gjør dette ved å ta en skje saft på en talleren, når den er kald dra en finger gjennom saften, om saften ikke samler seg er den ferdig.
- Siden gelèen er varm bør glassene de skal over på vare varme og desifisert, dette gjør du ved å koke opp glassene og ta opp av vannet rett før du har på den varme gelen. Sett på lokk og snu de opp ned slik at all luft blir pressert ut og gelèen blir konservert bedre.
Den store gelètesten.