Moussaka er en gresk ovnsrett, og den er absolutt verdt å lage fra bunnen av slik at smaken blir sånn som du får den i Hellas.
Moussaka slik jeg lager den inneholder tre lag. Først laget er stekt potet og aubergine, dette tar litt ekstra tid men smaken blir så utrolig mye bedre en om du koker potetene. Andre lag er en kjøttsaus med tomater, den får sin karakteristiske smak av krydderet kanel og oregano. Siste laget er en tykk hvit saus som inneholder både ost og egg.
PrintMoussaka med potet og aubergine
5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
No reviews
- Author: Renate Rust
Description
4 porsjoner
Ingredients
Scale
- 500 g potet
- 1 aubergine
- 4 ss olivenolje
- salt
- 1 ss olivenolje
- 1 løk, finhakket
- 400–500 g kjøttdeig
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1,5 ts tørket oregano
- 1/2 ts kanel
- 1/2 ts salt
- 1,5 ss tomatpurre
- 400 g knuste tomater
- 1/2 dl vann
- 50 g smør
- 50 g mel
- 4 dl melk
- 50 g parmesan, finrevet
- 2 egg
- litt muskatnøtt
- salt
Instructions
- Begynn med å forsteke poteter og aubergine, sett stekovnen på 225°C
- Skrell potetene og skjær de i 2-3mm tykke skiver, fordel 2 ss olivenolje på potetskivene og legg de på utover et stekebrett.
- Salt poteten lett før du steker de i cirka 15 minutter til de er blitt lett gylden på farge.
- Skjær opp auberginen i skiver, pensle på olivenolje og salt de før du steker de på samme måte som poteten.
- Lag kjøttsausen: Surr løk i en gryte sammen med litt olivenolje til den er blitt glanset og myk. Tilsett kjøttdeig og stek til den er gjennomstekt.
- Tilsett resten av ingrediensene, gi et oppkok og la den småkoke i cirka 10 minutter.
- Smak til med salt og litt sukker om sausen trenger litt sødme.
- Lag hvit sausen ved å smelte smør, rør inn mel til en jevn masse. Tilsett melk og rør godt, la den småkoke i 5 minutter, sausen skal ha en litt tykk konsistens.
- Riv litt muskatnøtt, tilsett litt salt i sausen. Rør inn parmesan og egg, rør til det er en jevn og fin saus.
- Fordel potetene og auberginen lagvis i en ildfast form, legg kjøttsausen over og avslutt med den hvite sausen.
- Stek videre i ovnen på 180°C i 45 minutter.